A+ A A-

dirigent

WOUTER LENAERTS (°1981) wordt beschouwd als een van de meest veelzijdige muzikanten van zijn generatie. Als componist, dirigent en pianist onderscheidt hij zich op tal van muzikale domeinen die elkaar vanuit verschillende invalshoeken verruimen en resulteren in een verregaande muzikale beleving. In zijn artistieke visie streeft hij naar een verrijkende kruisbestuiving tussen het scheppen en creëren van muziek.

Wouter studeerde aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel en behaalde er 5 Master diploma’s. In de klassen van Rafaël D’Haene en Boyan Vodenitcharov studeerde hij respectievelijk Muziekschriftuur  (Harmonieleer, Contrapunt & Fuga) en Piano (2004). Aansluitend volgde hij HaFaBra-directie (2006) bij Norbert Nozy en dirigeerde hij zijn examenconcert met het Groot Harmonieorkest van de Muziekkapel van de Gidsen, met onder andere zijn eigen werk Niflheim voor symfonisch blaasorkest op het programma.
Hij vervolmaakte zich in de richting Compositie (2007) bij Rafaël D’Haene met zijn werk Lettres Oubliées voor symfonisch orkest en dit met grootste onderscheiding. Tegelijk studeerde hij Symfonische Directie (2008) bij Silveer Van den Broeck en Ronald Zollman en dirigeerde zijn examenconcert met het Kauno Miesto Symfoninis Orkestras in Kaunas (Litouwen). Met dit orkest creëerde hij ook de compositie Lettres Oubliées.

Voor zijn verdienstelijke studies aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel (1999-2008) ontving Wouter meermaals een speciale bekroning. Zo kreeg hij de prijs 'Lunssens' voor zijn bijzondere examenresultaten van Harmonieleer en ook voor Fuga werd hij beloond met de prijs 'Gevaert'. Daarenboven werd hem de beurs van de Artistieke Stichting 'Mathilde E. Horlait-Dapsens' toegekend voor zijn uitzonderlijke prestaties aan dit Conservatorium.

Sinds 2004 doceert Wouter Muziekschriftuur en Analyse voor dirigenten aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel.

Als componist is Wouter vooral bekend om zijn kleurrijke, natuurlijke en expressieve compositiestijl. Van zijn hand zijn creaties voor piano, harp, zang, kamermuziek en werken voor symfonieorkest en symfonisch blaasorkest. Zijn composities worden intussen uitgevoerd in alle landen van Europa, de Verenigde Staten, Latijns-Amerika en Japan en zijn op CD opgenomen door gerenommeerde uitvoerders.

Het werk Devil's Island voor symfonisch blaasorkest werd in 2004 bekroond met de Eerste Prijs en unanimiteit van de jury op de Compositiewedstrijd van het Europees Muziekfestival voor de Jeugd in Neerpelt en werd het plichtwerk in de hoogste afdeling van de gelijknamige wedstrijd voor orkesten in mei 2005.
In 2006 en 2011 werd Wouter genomineerd voor de Gouden Klaproos, de SABAM-trofee voor scheppende kunstenaars, respectievelijk in de disciplines HaFaBra en Kamermuziek.

Wouter is de bezieler en artistiek leider van het recent opgerichte orkest symphoniaASSAI, een nieuw symfonisch orkest voor de regio Limburg. Ook werkt hij samen met het Norwegian Youth Chamber Music Festival in Stavanger als dirigent van het kamerorkest en het Limburgs Orkest Jeugd en Muziek uit Hasselt.

Hij wordt regelmatig uitgenodigd als jurylid en gastdirigent bij orkesten en ook bij opnames en uitvoeringen van eigen composities wordt hij vaak gevraagd als raadgever.

www.wouterlenaerts.com

 

©2013 symphoniaASSAI All Rights Reserved. Terms and conditions |  web design indipro