A+ A A-

28

nov

2015

Sint-Quintinuskathedraal, Hasselt

 

Bach is the beginning and end of all music
Max Reger

 

PÄRT | Summa
BACH | Brandenburgs Concerto III
i. Allegro
ii. Adagio
iii. Allegro
PÄRT | Silouans Song
BACH | Dubbelconcerto, Fien Van den Fonteyne & Floris Willem, viool
i. Vivace
ii. Largo ma non tanto
iii. Allegro
PÄRT | Fratres
BACH | Air uit Orkestsuite III
PÄRT | Da pacem Domine

 

Meer info and tickets via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0475 71 69 70

 

In 2015 wordt overal ter wereld de 330ste verjaardag gevierd van Johann Sebastian Bachs geboortedag. Eveneens is het dit jaar de 80ste verjaardag van een van de meest uitgevoerde hedendaagse componisten, Arvo Pärt.

Transcendent, spiritueel, bovenaards en verlichtend zijn woorden die voor de geest komen bij het beschrijven van Pärts toegankelijke muziek. We zouden in dezelfde termen kunnen spreken over de muziek van Johann Sebastian Bach.

Er wordt gezegd dat de Estse componist de Bach is van onze tijd.
Pärt gelooft in een universeel verlangen naar de ruimte en de Goddelijke staat. De ogenschijnlijke eenvoud van Pärts muziek is echter niet recht evenredig aan de inspanning die nodig is om deze sereniteit te bereiken bij het uitvoeren. Veel van Pärts werken zijn getoonzet op religieuze teksten en zelfs de instrumentale werken dragen een vleugje kerkwierook. Toch klinken zijn composities diepzinnig zowel voor gelovigen als ongelovigen. Het is muziek die zich geleidelijk aan openbaart, met een harmonisch rust als alternatief voor het hectische bestaan van iedere dag.

Bachs composities voor orkest zijn van een unieke puurheid en zijn werk is van onmiskenbare invloed geweest op menige generatie componisten tot op de dag van vandaag.

Met dit programma presenteert het strijkorkest van symphoniaASSAI samen met solisten Fien Van den Fonteyne en Floris Willem werken geschreven in verschillende tijdperken, maar die tezelfdertijd een fascinerende gelijkenis delen wat betreft levensbeschouwing, inspiratie en esthetiek. Het verenigen van de universa van Johann Sebastian Bach én Arvo Pärt creëert een unieke uitvoering waar diepzinnigheid en virtuositeit samenvloeien.

 

©2013 symphoniaASSAI All Rights Reserved. Terms and conditions |  web design indipro