A+ A A-

03

feb

2019

Cultuurcentrum Hasselt - 15.00

Cedric Honings, gitaar

 

Een Spaanse muzikale betovering met werken van De Falla, Rodrigo en Ravel - symphoniaASSAI is verheugd om Limburgs talent Cedric Honings te mogen verwelkomen als solist in een van de meest tot de verbeelding sprekende Spaanse composities voor gitaar en orkest: het Concierto de Aranjuez van Joaquín Rodrigo.

Toen Manuel de Falla (1876-1946) in 1907 vanuit Spanje naar Parijs verhuisde om zijn muzikale horizon te verruimen en de avant-garde er van dichtbij mee te maken, trof hij er een stad aan vol muziek die geïnspireerd was op muziek uit zijn vaderland. Hij kwam in contact met componisten als Claude Debussy, Maurice Ravel, Paul Dukas en Igor Stravinsky. Tijdens zijn Parijse jaren kwam De Falla tot nieuwe inzichten over hoe muziek te schrijven die de atmosfeer van een plaats oproept, maar tegelijk wist hij een diepere boodschap over te brengen in een universele taal.

De muzikale stijl van Joaquín Rodrigo (1901-1999) is veraf van de grote stromingen in de Europese muzikale ontwikkelingen van de 20ste eeuw; het is eerder een reflectie van de Spaanse klassieke en volksmuziek, die vaak oude melodieën als thema gebruiken. Naar het voorbeeld van zijn muzikale Spaanse voorgangers, Isaac Albéniz, Manuel De Falla, Enrique Granados en Joaquín Turina, trok ook Rodrigo naar Parijs om zich in te schrijven aan het conservatorium bij Paul Dukas. In de Franse hoofdstad raakte hij bevriend met Maurice Ravel, Darius Milhaud en Arthur Honegger, maar ook ontmoette hij er zijn toekomstige vrouw.

Maurice Ravel (1875-1937) werd geboren in de Franse Pyreneeën, op slechts een tiental kilometer van de Spaanse grens; een geografische lijn die hij vaak overschreed in zijn muziek. Hoewel hij het grootste deel van zijn leven in Parijs doorbracht, weerspiegelt de sfeer van Ravels muziek een diepgaande invloed van het Spaanse muzikale erfgoed, dat hij reeds als kind meekreeg via de volksliederen die zijn Baskische moeder voor hem zong. Veel van zijn composities zijn accurate muzikale voorstellingen van Spanje, een land dat hij zo zelden bezocht, maar toch zo goed leek te kennen.

 

programma

Joaquín RODRIGO | Dos miniaturas andaluzas

Joaquín RODRIGO | Concierto de Aranjuez | Cedric Honings, gitaar

Maurice RAVEL | Pavane pour une infante défunte

Manuel DE FALLA | El Amor Brujo

 

Tickets via Cultuurcentrum Hasselt

 

 

 

©2013 symphoniaASSAI All Rights Reserved. Terms and conditions |  web design indipro