A+ A A-

03

juli

2011

Op zondag 3 juli 2011 werd symphoniaASSAI opnieuw uitgenodigd op het podium van het Basilica Festival van Vlaanderen, in het kader van het "International Belgian Percussion Festival".

Solisten waren niemand minder dan Raymond Curfs (verbonden aan de Bayerischer Rundfunk München) en Luk Artois (verbonden aan de Koninklijke Muntschouwburg Brussel).

 

Samuel BARBER - Essay for Orchestra (1938)

Philip GLASS - Concerto Fantasy for two Timpanists and Orchestra (2000)

Igor STRAVINSKY - The Firebird, Suite from the Ballet (1910, version 1945)

 

Het programma is opgebouwd rond 'Concerto Fantasy for two Timpanists and Orchestra', het centrale werk op het openingsconcert van het 'International Belgian Percussion Festival', met als solisten Raymond Curfs en Luk Artois. ?Dit werk van Philip Glass wordt omringd door twee Amerikaanse componisten die van grote invloed zijn geweest op zijn muziek, weliswaar op zeer verschillende manieren. Het concept gaat uit van een volledig Amerikaans programma met duidelijke links naar het oude Europa.

Toen Samuel Barber in 1937 een uitvoering van zijn 1ste symfonie bijwoonde in Salzburg, vroeg dirigent Arturo Toscanini hem een nieuw werk te schrijven voor het NBC Symphony Orchestra in het Amerikaanse thuisland. Deze opdracht resulteerde een jaar later in het eerste Essay for Orchestra. ??De Vuurvogel werd gecreëerd in Parijs in 1910. De lange, herwerkte versie uit 1945, die meer delen van het oorspronkelijke ballet bevat, dateert echter uit de tijd dat Stravinsky in Amerika woonde. In datzelfde Parijs studeerde Philip Glass bij de befaamde Nadia Boulanger die naar eigen zeggen een belangrijke stempel drukte op zijn klassieke vorming.

??Philip Glass in het gezelschap van twee van zijn bekendste voorgangers; de sporen uit Barbers vernieuwende taal en lineariteit en Stravinsky's pulserende ritmiek zijn duidelijk hoorbaar in zijn muziek.

 

©2013 symphoniaASSAI All Rights Reserved. Terms and conditions |  web design indipro